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Dear Mr. Smith: 

This letter is in response to your May 17, 2024, email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to lithium batteries, particularly 
those shipped as damaged, defective, and recalled (DDR) cells or batteries as prescribed in 
§ 173.185(f). You ask whether lithium batteries treated as described in the scenario below would
still be considered DDR lithium batteries. Specifically, you describe a lithium battery that has
been processed—prior to transportation—to no longer have the potential to:

• Be electrically charged.
• Hold any electrical charge or be capable of being charged.
• Be electrically connected to equipment (e.g., electrical plugs have been destroyed).
• Hold electrolyte, flammable, or explosive liquids, or gases.
• Have the operational ability to provide power to equipment.
• Present a dangerous evolution of heat, fire, or be short circuited.

You further add that the batteries have been tested in accordance with Resource Conservation 
and Recovery Act (RCRA) testing (Toxicity Characteristic Leaching Procedure (TCLP), and 
ignitability) with results showing no flash point below 140 degrees F, and no TCLP metals 
detected. 

As specified in § 173.22 of the HMR, it is the shipper’s responsibility to properly class and 
describe a hazardous material in accordance with Parts 172 and 173 of the HMR. This Office 
generally does not perform that function. However, it is the opinion of this Office that the lithium 
batteries processed in the manner you describe would not be considered a battery nor a DDR 
battery. A lithium battery or cell is not subject to the HMR, if it does not meet the definition of a  



battery or cell in Section 38.3.2.2 of the UN Manual of Tests and Criteria. Once again, it is the 
responsibility of the shipper to determine whether any materials or contents that remain meet any 
HMR criteria for hazardous materials.   

I hope you find this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely,  

Dirk Der Kinderen  
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division  



From: INFOCNTR (PHMSA)
To: Dodd, Alice (PHMSA)
Cc: Hazmat Interps
Subject: FW: Request for Letter of Interpretation of the HMR § 173.185(f)
Date: Friday, May 24, 2024 4:50:01 PM
Attachments: Request for Letter of Interpretation of the HMR § 173.185(f).msg

Hi Alice,

Please see the attached interpretation request.

Let me know if you need anything.

Regards,

-Breanna

-----Original Message-----
From: Ben Smith <bsmith@proteq.com>
Sent: Friday, May 17, 2024 8:11 AM
To: PHMSA HM InfoCenter <PHMSAHMInfoCenter@dot.gov>
Cc: Robert Ashton <rashton@proteq.com>
Subject: Request for Letter of Interpretation of the HMR § 173.185(f)

CAUTION: This email originated from outside of the Department of Transportation (DOT). Do not click on links or
open attachments unless you recognize the sender and know the content is safe.
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Request for Letter of Interpretation of the HMR  § 173.185(f)

		From

		Ben Smith

		To

		PHMSA HM InfoCenter

		Cc

		Robert Ashton

		Recipients

		PHMSAHMInfoCenter@dot.gov; rashton@proteq.com



To whom it may concern: 



 



When the regulatory language of §173.185(f) refers to damaged, defective, and recalled cells, or batteries, for USDOT transportation purposes, if a lithium chemistry battery has been processed – prior to transportation – to no longer have the potential to:



*	Be Electrically charged 

*	Not hold any electrical charge, and can no longer be charged

*	Be electrically connected to equipment (electrical plugs have been destroyed) 

*	Hold no electrolyte, flammable or explosive liquids or gases 

*	Is destroyed beyond use as a battery, and/ or cell, so as not have the operational ability to provide power to equipment, and, 

*	Does not present a dangerous evolution of heat, fire, and cannot be short circuited, and;

*	Has been tested IAW RCRA testing (TCLP, and ignitability) with results showing no FP below 140 degrees F, and no TCLP metals detected: 



 



Then, in the opinion of PHMSA, do these pretreated and processed non-batteries no longer meet definition of a cell or battery? 



 







V/R,



 



Ben Smith 
Sr. Multimodal DG Specialist • ProteQ



mobile: (571) 449-0741
email: bsmith@proteq.com 
2325 Dulles Corner Blvd, Ste 725
Herndon, VA 20171
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To whom it may concern: 



 



When the regulatory language of §173.185(f) refers to damaged, defective, and recalled cells, or batteries, for USDOT transportation purposes, if a lithium chemistry battery has been processed – prior to transportation – to no longer have the potential to:



				Be Electrically charged 



				Not hold any electrical charge, and can no longer be charged



				Be electrically connected to equipment (electrical plugs have been destroyed) 



				Hold no electrolyte, flammable or explosive liquids or gases 



				Is destroyed beyond use as a battery, and/ or cell, so as not have the operational ability to provide power to equipment, and, 



				Does not present a dangerous evolution of heat, fire, and cannot be short circuited, and;



				Has been tested IAW RCRA testing (TCLP, and ignitability) with results showing no FP below 140 degrees F, and no TCLP metals detected: 







 



Then, in the opinion of PHMSA, do these pretreated and processed non-batteries no longer meet definition of a cell or battery? 
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				V/R,



 



Ben Smith 
Sr. Multimodal DG Specialist • ProteQ
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email: bsmith@proteq.com 
2325 Dulles Corner Blvd, Ste 725
Herndon, VA 20171
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From: Ben Smith
To: PHMSA HM InfoCenter
Cc: Robert Ashton
Subject: Request for Letter of Interpretation of the HMR § 173.185(f)
Date: Friday, May 17, 2024 8:11:27 AM
Attachments: image001.jpg

To whom it may concern: 
 
When the regulatory language of §173.185(f) refers to damaged, defective, and
recalled cells, or batteries, for USDOT transportation purposes, if a lithium chemistry
battery has been processed – prior to transportation – to no longer have the potential
to:

Be Electrically charged 
Not hold any electrical charge, and can no longer be charged
Be electrically connected to equipment (electrical plugs have been destroyed) 
Hold no electrolyte, flammable or explosive liquids or gases 
Is destroyed beyond use as a battery, and/ or cell, so as not have the
operational ability to provide power to equipment, and, 
Does not present a dangerous evolution of heat, fire, and cannot be short
circuited, and;
Has been tested IAW RCRA testing (TCLP, and ignitability) with results showing
no FP below 140 degrees F, and no TCLP metals detected: 
 

Then, in the opinion of PHMSA, do these pretreated and processed non-batteries no
longer meet definition of a cell or battery? 
 

V/R,

 
Ben Smith 
Sr. Multimodal DG Specialist • ProteQ

mobile: (571) 449-0741
email: bsmith@proteq.com 
2325 Dulles Corner Blvd, Ste 725
Herndon, VA 20171

www.proteq.com

This email and any attached files contain business sensitive information and are intended
solely for the use of the individual for whom they are addressed.   If you are not the named
addressee, do not disseminate, distribute or copy this email.  Disclosing, copying, distributing
or taking any action in reliance on the contents of this information is strictly prohibited. ProteQ
is a Service Disabled Veteran Owned Small Business (SDVOSB) as certified by the U.S.
Department of Veterans Affairs (VA) Center for Veterans Enterprise (CVE) verification
process.
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